DIY: RADIO SELECTOR CHANNEL RADIO MYVI ROSAK

salam...

kali ini kita off topic sedikit, selain buat kerja wiring, aku kongsi cerita lain plak.. since aku pakai kereta myvi 2006.. secondhand, so mmg kkdang ada masalah lah skit kan..

ceritanya macam nie, aku tukar kereta ngan abg aku pasal nk buat kerja la kan.. pas seminggu dua tu, amik la blik kereta aku tu.. dapat2 kete tgk selector channel radio dia "amblos" bak kata orang jawa la.. sesiapa  yg tak pahamapa yg aku maksudkan boleh la tgk gambar di bawah.


Selector Radio no 1, 3.4. 5 & 6 dah tengelam

TETAPI, disebabkan tak ada masa repair, so aku biarkan dulu la dalam lebih kurang 2 bulan gak la pakai satu channel je, so kene banyak bersabar.

selepas  itu last week aku free sikit, so wat la kerja2 merepair... kerja2 membaraikan kereta..
sebenarnya aku tak tau macam mane nak buka dashboard nie..so google je..

time google tu, membawa aku ke link youtube nie...cara buka dashboard myvi

lepas tengok video youtube tu, aku lagi semangat dan confident nak repair radio aku nie. So aku bukaklah part by part.
kerja membarai

kerja membarai lagi
Setelah bukak satu persatu, akhirnya nye sampai lah part yang aku nak repair, aku bukak part selector, dan aku dapati dia punye kaki selector tu patah. Seperti yg korang dapat lihat kat gambar.

kaki selector patah

lepas tu, aku gam kaki selector tu je,, pakai gam UHU, then pasang blik, risau gak klu gam xlekat..pas tu tunggu sehari baru berani tekan selector tu, then Alhamdulillah..bleh pakai blik.. huahuahuahua...
gambar siap
begitu lah hasil kerja aku yang tak seberapa.. selector no 6 xle wat pape sbb kaki dia bayak yang patah..xle nk gam.. xpe la, asal boleh pilih byk skit channel radio, kalau tak.. mmg satu je la..


apa yang penting, DIMANA ADA KEMAHUAN.. DISITU ADA HIGHWAY..







Comments

Post a comment

Popular Posts