LAMPU CHECK ENGINE MENYALA

Salam..

Aku pakai kereta Myvi since 2011, alhamdulillah dah masuk tahun nie dah 5 tahun la pakai kereta tu, sebelum nie company lama sediakan company car, dat's y aku tak beli kereta awal..

Myvi nie pn aku beli secondhand je, itu pun..beli atas orang.. abg aku salesman kereta, dia lah yang tolong carikan, so senang gak la nk cari.. just hallo je dapat sebijik... hehe

di sebabkan kereta myvi lama... so sedikit sebanyak ada lah gak masalah.. baru-baru nie, lampu check engine menyala.. risau gak la kalau effect nanti kan. mane la tau tetiba engine heating ke, breakdown ke, dah satu hal kene tow plak. confirm repair ribu riban. matilanak!!!!

lampu check engine menyala

So seperti biasa, bila ada masalah.. pakcik GOOGLE tempat aku refer, GOOGLE cakap kemungkinan besar adalah disebabkan O2 sensor rosak. kebiasaannya kalau ada masalah check engine nie, kedai kereta just guna komputer untuk check apa puncanya.

komputer connect kat connector

komputer check engine
So semasa di kedai, mekanik tu bukak komputer & cakap memang O2 sensor rosak.. mekanik cakap effect kerosakan O2 sensor nie akan menyebabkan pembaziran dalam pengunaan petrol.. sebab pembakaran tidak lengkap berlaku dalam engine sewaktu pemanduan.. 


jalan penyelesaian nye adalah... tukar O2 sensor baru, settle masalah.. hehe.. Alhamdulillah..


Comments

Popular posts